Η εργάτρια είναι η πολυπληθέστερη και εργατικότερη τάξη της μελιφόρου μέλισσας, και ένα αξιοθαύμαστο δείγμα εντόμου «εργάτη» που παρατηρούμε στην φύση. Σε κάθε κυψέλη μπορεί να υπάρχουν 30 με 70 χιλιάδες εργάτριες. Παράγουν το μέλι, τον βασιλικό πολτό, φροντίζουν την βασίλισσα, τον γόνο, και όλες τις ανάγκες της κυψέλης. Για να λειτουργήσει μια αποικία μελισσών, χρειάζεται να εκτελούνται διάφορες «υπηρεσίες» όπως σε ένα στρατόπεδο. Η εργάτρια μέλισσα θα περάσει από πολλά διαφορετικά πόστα στη ζωή της – εκτελώντας αδιάκοπα και επιμελώς την εκάστοτε εργασία που της αναλογεί.
Η εργάτριες είναι τα θηλυκά άτομα της κυψέλης, που όμως δεν γεννούν – σε αντίθεση με την Βασίλισσα. Είναι μικρότερες σε μέγεθος από τους κηφήνες και την βασίλισσα. Ζουν κατά μέσο όρο 45 ημέρες, και συνήθως πεθαίνουν από εξάντληση. Έτσι, τον χειμώνα που δεν υπάρχει ανθοφορία, ζουν περισσότερο. Ανάλογα με την ηλικία τους, τις συνθήκες και τις ανάγκες της κυψέλης, εκτελούν διαφορετικές εργασίες.
Από την στιγμή που η Βασίλισσα θα γεννήσει το αυγό, μέχρι να βγει από το κελί η εργάτρια περνάνε 21 μέρες κατα τις οποίες ο γόνος μεταμορφώνεται. Μετά την 3η ημέρα συνήθως, εκκολάπτεται το αυγό και βγαίνει η προνύμφη. Οι εργάτριες ταΐζουν την προνύμφη με ένα μείγμα νέκταρ και γύρης υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, καθώς και μέλι αραιωμένο με νερό, ως και την 9η μέρα οπότε και το κελί σφραγίζεται με κερί. Η προνύμφη, μέσα στις 6 μέρες που την φροντίζουν οι εργάτριες λαμβάνει περίπου δέκα χιλιάδες γεύματα! Το επόμενο στάδιο, είναι η νύμφη, όπου αρχίζουν να σχηματίζονται τα χαρακτηριστικά του ενήλικου, ολοκληρωμένου εντόμου το οποίο είναι έτοιμο να βγει από το κελί αποσφραγίζοντας το την 21η ημέρα.